Tervetuloa seuramme Vtornik- eli tiistailuennoille! Luennot pidetään Turun NNKY:n tiloissa osoitteessa Vähä Hämeenkatu 12 a, Turku, ellei muuta mainita. Kaikki kiinnostuneet, myös ei-jäsenet, ovat lämpimästi tervetulleita! Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei muuta ole erikseen ilmoitettu.


Välkommen till föreningens Vtornik- dvs. tisdagsföreläsningar! Föreläsningarna hålls, om inte annat anges, i Åbo KFUK:s lokal vid Lilla Tavastgatan 12 a, Åbo. Alla intresserade, även icke-medlemmar, är varmt välkomna! Fritt inträde om inte annat anges.

SYKSYN TILAISUUKSIA KOSKEVIA OHJEITA:

Vtornik-luennot ja vuosikokous: Noudatamme ohjeita, jotka viranomaiset ovat antaneet muun ohessa etäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käytöstä koronapandemian hallitsemiseksi. 

Voidaksemme pitää välimatkat suositusten mukaisina, luennoille voi osallistua enintään 35 osallistujaa. Tilaisuuksissa on saatavilla kertakäyttöisiä maskeja ja käsidesiä. Maskeja on pakko käyttää. Kahvitarjoilua luennon alussa ei ole. 

Voidaksemme kontrolloida osallistujamääriä mahdollisimman joustavasti pyydämme teitä ystävällisesti ilmoittautumaan ennakkoon kullekin luennolle erikseen sähköpostitse osoitteeseen pirkko.lonnqvist@outlook.com tai tekstiviestillä numeroon 050 331 9271. Ilmoittautuneet listataan ilmoittautumisjärjestyksessä vastaanottajan sähköpostin tai viestin vastaanoton mukaan.

Ilmoittautumisaika päättyy kutakin luentoa edeltävän viikon perjantaina kello 16.00. Kullekin ilmoittautujalle ilmoitetaan osallistumisesta sähköpostitse viimeistään ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen. Luennoille ei pääse ilman ennakkoilmoittautumista. 


ti 15.9.2020 klo 17

Vuosikokous
Sääntömääräiset asiat

Vuosikokousesitelmä
VTT Risto Numminen
Venäjän-Japanin sota 1904–1905

Turun suojeltu puukaupunginosa Port Arthur rakennettiin viime vuosisadan alussa, jolloin myös käytiin Venäjän-Japanin sota. Japani valtasi Venäjän tukikohdan Port Arthurin ympäristöineen. Venäjä hävisi ja menetti tukikohtansa. Sodassa oli mukana myös suomalaisia, mm. everstiluutnantti, sittemmin marsalkka Mannerheim.

Risto Nummisen väitöskirja käsitteli historiografisesti tsaarin Venäjän viimeistä pääministeriä Peter Arkadevitš Stolypinia. Numminen on myös kääntänyt Tarton yliopiston filosofian professori Leonid Stolovitšin Venäläisen filosofian historian.


ti 13.10.2020 klo 17
FT Jaana Kouri
Suomalainen šamanismi ennen ja nyt

Jaana Kouri on ihmisen ja ympäristösuhteen ja erityisesti šamanismin tutkija Åbo Akademissa. Hän on myös itse harjoittanut šamanismia yli kolmekymmentä vuotta.
Erityisesti hän avaa šamanistista maailmankuvaa ja animistista ympäristöyhteyttä niin tutkijan kuin harjoittajan näkökulmasta. Hänen oman kiinnostuksensa kohteena on ihmisen suhde veteen. Hän tuokin esitykseensä esimerkkejä ihmisen Itämerisuhteesta historiallisena ilmiönä. 

Luennon jälkeen lyhyt šamanistinen rummutusesitys.


ti 27.10.2020 klo 17 vtornik venäjäksi, ei tulkkausta
Магистр философии Елена Левантовская
Советский андеграунд

В рамках лекции рассматривается история развития неофициального искусства в СССР. Подтемы лекции: Основные школы, направления, художественные сообщества и культурная среда. Творческий путь некоторых ярких представителей советского андеграунда. Взаимосвязи различных видов искусств.


ti 10.11.2020 klo 17
Dosentti, apulaisprofessori Panu Savolainen
Suomen kaupunkien katuvalaistuksen kehitys autonomian aikana

Valo valtasi Suomen kaupunkien kadut 1800-luvun kuluessa. Alkuvaiheen kynttilä- ja öljylyhdyistä siirryttiin 1800-luvun jälkipuoliskolla kaasuvaloon ja lopulta 1900-luvun taitteesta alkaen sähkövaloon. Kontrasti on valtaisa, kun ajattelee, miten 1800-luvun alussa kompuroitiin käsilyhdyn valossa, ja sata vuotta myöhemmin yölliset kadut olivat muuttuneet valaistuksi julkiseksi tilaksi. Valo oli kuitenkin myös sosiaalisesti eriarvoistavaa, sillä kaupunkien reuna-alueet valaistiin myöhemmin kuin keskustat. Esitelmä tarkastelee valaistuksen teknologiaa, esikuvia ja ennen kaikkea tavallisten ihmisten kokemusta julkisen valaistuksen murroskohdista. Valo on fysikaalinen mutta myös läpeensä kulttuurinen ilmiö, joka yhtenä menneisyyden ulottuvuutena avaa historiantutkijoita nykyään kiinnostavia arkielämän ja pimeän vuorokaudenajan ulottuvuuksia.

Panu Savolainen on erityisesti kaupunkihistoriaan, arkkitehtuurin historiaan ja historian popularisointiin keskittynyt tutkija ja tietokirjailija. 


ti 24.11.2020 kl. 17 Svensk vtornik-föreläsning  Föreläsningen är inhiberad - Luento peruttu